web analytics
Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész

Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész

Nem volt meglepő döntés az első rész átütő sikere után, hogy Hollywood folytatja azt az idegesítő hagyományát, miszerint az utolsó könyvet minden lehetőség szerint legalább két részre kell bontani – ezáltal maximalizálni a profitot. Az Éhezők viadala olvasása közben még magam is úgy gondoltam, hogy túl sok minden történik az utolsó kötetben, és azt érdemes lenne jobban elmagyarázni – de talán nem ebben a formában, ahogy az most megvalósult.

Katniss (Jennifer Lawrence) a forradalmárok segítségével kimenekül a Nagy Mészárlásból, de Peeta (Josh Hutcherson) a Kapitólium, és Snow elnök (Donald Sutherland) fogságába kerül. Amikor Plutarch (Philip Seymour Hoffman) feltárja a lány előtt, hogy a körzetek egy része fellázadt az elnyomó hatalom ellen, Katniss először nem akarja elvállalni a forradalom arcának szerepét. A 13-ik körzet vezetője, Alma Coin elnökasszony (Julianne Moore) mindent elkövet, hogy sikerrel járjanak, ezért Gale (Liam Hemsworth) kíséretében bemutatja, mit tett a lány lakóhelyével a hatalom. Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. részEffie (Elizabeth Banks) és persze Haymitch (Woody Harrelson) is a felkelők oldalán áll, így beindul a marketing gépezet : a Fecsegő poszáta a forradalom jelképe lesz, és elindul az elkeseredett harc az elnyomó Kapitólium ellen – ami könnyen befolyásolható, és érzelmileg nem egészen stabil tinikkel azért nem annyira egyszerű feladat.

Suzanne Collins az utolsó könyvet jó bő lére eresztette, és megpróbált benne minden rajongójának megfelelni  – egyrészt jól elnyújtotta a Katniss-Peeta-Gale háromszög vívódását, és ezen a területen tulajdonképpen egy hisztis kamaszlánynak állította be a címszereplőjét, másrészt egy komoly és meglepően pontos társadalomkritikát is leír, a diktatúrák rendszeréről. Lassan, talán kicsit vontatottan is vezeti fel a végső összecsapást, de közben könyörtelenül rámutat arra is, hogy az elnyomók és a felkelők mennyire hasonló eszközöket használnak a céljaik elérésére. Francis Lawrence, aki az előző részt is jegyezte, ott talán nem helyezett elég hangsúlyt Katniss-nek a könyvből megismert énjére : tulajdonképpen még egy kicsit idegesítő is lehetne a kiscsaj olvasás közben, ha éppen nem mentene meg közben sok embert, és nem lenne egy jó kezdeményezés élő jelképe. Nos, ezt megpróbálja bepótolni most, hogy van rá ideje – nem kell az utolsó kötet minden eseményét két órába belesűrítenie. Nincs is ezzel gond, viszont abból, hogy a Kiválasztott első része alapvetően szűk környezetekben játszódik, nincs elég tere ehhez, és talán túl sok lett a töltelék jelenet, amivel láthatóan nem tudott mit kezdeni a rendező, de a szereplők sem. Sokkal jobb a helyzet, amikor a rendszerek működését és szembenállását próbálja bemutatni – itt viszont beleszaladunk máris egy igen nagy problémába, ami az egész filmre rányomja a bélyegét.

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész

A könyv rajongói első körben bőven 20-on belüli tinik lettek. Nekik talán fontosabb a romantikus vonal a könyvben – a filmet viszont az idősebb korosztály is megnézte, ezért a rendező megpróbál mindkét rétegnek megfelelni. Ez talán még senkinek nem sikerült tökéletesen, nem meglepő, Lawrence is leverte a lécet. Leginkább azt érzem problémának, hogy ez a csapongás, kibővülve Collins egyébként is eléggé össze-vissza dolgozó alapanyagával lapossá teszi az egész filmet. Igazándiból egyik irányba se mer nyitni, és az lehet a néző érzése, hogy csak “eltelik” a két óra, de azt a feladatát nem látja el, amit kellett volna – vagyis hogy felvezesse érdemben a nagy összecsapást, annak összes tanulságával együtt. Kapunk 120 perc háborús propagandát, benne egy vívódó, saját érzelmeivel sem tisztában lévő lányt, de semmi újat, amit nem tudtunk volna az eddigi részekből.

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész

Láthatóan ez a helyzet rányomja a bélyegét a színészek játékára is. Jennifer Lawrence ismét rutinból Katniss, azt a pár jelenetet, ahol tényleg oda kell tennie magát, profin lehozza, de semmi több. A harmadik könyvben Gale sokkal nagyobb szerepet kap, ebből egy rész át is került a filmbe, de igazándiból Hensworth nem tud mit kezdeni ezzel a lehetőséggel. Jó volt látni Hoffmant, Ő bármit el tudott játszani tökéletesen, Moore karaktere csak egy mellékszereplő, Banks nem csak a ruhájába szürkült bele, Harrelson pedig megbízhatóan jó az alkesz segítő szerepében. Új karakter még Boggs (Mahershala Ali), aki a könyvben azért nagyobb hangsúlyt kapott, és Cressida (Natalie Dormer), aki leginkább a hülyén felnyírt hajával veteti észre magát.

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész

A képi világ persze szürke (mi más is lenne), viszont most nincsen aréna, csak néhány harci helyzet, ahol most annyira nem izzadtak meg a processzorok. Jó, tudom, ismerve a könyv folytatását, a második részében kapunk majd az arcunkba, de azért egy kicsit több kreativitást elviseltem volna. Őszintén megvallva, nem teljesen rossz film az Éhezők viadala: Kiválasztott, de olyan semmilyen. Nem mondhatom, hogy unatkoztam, vagy hogy nagyon kínos lett volna, de azért szívesen odavertem volna a végén faszkorbáccsal a produceri/rendezői társaságnak. Végigmegy a két óra, az összes hülyeségével és hibájával együtt, és az, aki az eddigi epizódokat látta, ezt sem fogja kihagyni, ahogy a befejező részt sem – de ez itt most tényleg nem szól másról, mint a dupla bevételről – és ez még talán egyetlen ilyen bontásnál sem érződött ennyire, mint most. Kár érte. Magasan a leggyengébb rész – bár talán ez nem is annyira meglepő.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. 2015. november 18. szerda

    […] az előző rész kritikájában is megírtam már, Collins jó bő lére eresztette az utolsó könyvet, ergo volt is benne annyi […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.