web analytics
Csillagok között - Interstellar - Matthew McConaughey, Anne Hathaway

Csillagok között – Interstellar

Amikor egy relatíve fiatal rendező hirtelen befut Amerikában, sokan elkezdenek drukkolni annak, hogy bukjon egy nagyot. Manapság az egyik leginkább megosztó direktor Christopher Nolan, a Batman filmek és az Eredet után hamar belekerült ebbe a körbe, menő dolog kritikusi körökben is fikázni a munkáit. Testvére, Jonathan Nolan már rég óta dolgozott egy forgatókönyvön, kezdetben Spielberg érdeklődött a Csillagok között – ről, végül a tesók együtt fejezték be a szkriptet, és a bátyus beült a rendezői székbe is. Percenként kb. 1 millió dollárba került, és nagyon eltérő vélemények fognak születni róla, ezt garantálom.

A közeli jövőben a Föld lakossága annyira megnőtt, hogy a bolygónk már nem tudja kielégíteni az igényeket : hiába a fejlett technika, élelemhiány lép fel a világban, és a megváltozott klíma miatt egyre nehezebb növényeket termeszteni. Cooper (Matthew McConaughey) valaha a NASA pilótája volt, ma Ő is kukoricát termeszt a farmján, ahol apósával, Donalddal (John Lithgow) neveli lányát, Murph – öt (Mackenzie Foy) és fiát, Tom-ot (Timothée Chalamet). A kis hölgy különösen vonzódik a tudományokhoz, pechjére a világ társadalmának éppen semmi szüksége értelmiségiekre. Szerinte szellemek járnak a szobájában, és mindenféle jeleket hagynak, amiről idővel kiderülnek, hogy egy bizonyos koordinátát jeleznek – Cooper útra kel, Murph elszökik Vele, a megadott helyen pedig a föld alá menekült NASA-t (vagyis inkább ami megmaradt belőle) találják meg, ahol Brand professzor (Michael Caine) és lánya, Amelia (Anne Hathaway) vezetésével egy kis csapat egy, a Szaturnusz mellett megjelent fekete lyukat vizsgálnak, és készülnek meglátogatni, egy új, élhető bolygó reményében. Kapóra jön nekik a tapasztalt pilóta, Cooper hamarosan egy űrhajó fedélzetén találja magát azzal a feladattal, hogy megoldást kell találnia a bolygónk égető problémájára.

Csillagok között - Interstellar - Matthew McConaughey, Mackenzie Foy

Egyre több mozi foglalkozik ezzel a témával – mármint a Föld kizsákmányolásával. Igazándiból a legtöbbje “csak” a katasztrófát mutatja be, megoldást ritkán kínál. A Nolan tesók megpróbáltak egy olyan forgatókönyvet összehozni, ami bár tisztességesen összekavarja a szálakat, a végén csak kihozza a lényeget. Igen, a legtöbbet mi magunk tehetünk azért, hogy ez az állapot ne következzen be, még akkor is, ha most jelenleg fénysebességgel rohanunk az irányába. Nagyon bíztam benne, hogy nem valami ultragagyi megoldást dobnak a nézőnek rágódni – és még azt is sikerült elkerülni, hogy elmerüljünk a nyáltengerben. Nolan-nek többen a szemére vetették már, hogy túl “hideg” az érzelmek bemutatásában: na itt kapunk olyan apa-lánya kapcsolatot, ami túlmutat galaxisokon, tér-idő-relativitás határokon, meglepően szépen bemutatva.

Csillagok között - Interstellar - Jessica ChastainLassan indul be a film, de a közel 3 órás játékidőbe ez bőven belefér annak ellenére, hogy igazándiból nem mutatja be azt, milyen is a helyzet egészen pontosan a világban, csak utalásokból következtethetünk, hogy bár komoly a gond, az emberiség még nem nyomta meg a pánik gombot. Ez a nagyvonalúság végig jellemzi az egész alkotást, nem kapunk pontos jellemrajzokat a főbb szereplőkről sem, de átsiklunk több olyan kérdésen is, amibe biztosan bele fognak kötni a nagyon okosok.  Az expedíció persze felpörgeti az eseményeket, és a figyelmetlen néző itt veszítheti el először a fonalat. Már az Eredet is igazi “mindfuck movie” volt, de a Csillagok között túltesz rajta. Jómagam nem értek az űrrepüléshez, a csillagászathoz (sem), amatőr rajongója vagyok minden ilyen dolognak, de néha nekem is kapkodnom kellett a fejem, hogy követni tudjam, illetve még én is kiszúrtam következetlenségeket. Az viszont egy megnyugtató tény lehet, hogy mindezeken már csak hazafelé volt időm gondolkodni, a vetítés alatt egy pillanatra sem unatkoztam.

Nolan ezúttal sem klasszikus sci-fi – t forgatott, van mondanivalója bőven, ami egy időre talán túlságosan is nyomasztóan rátelepül a történetre, de pont amikor az ember már fordulna a nyálvödörért, jön valami kis csavar vagy egy roppant látványos akció. Apropó akció : ha azért ülnél be a Csillagok között – re, mert egy jó kis űrcowboyos filmre vágysz, akkor ez nem jó választás. Egyrészt gondolkodtat, másrészt szórakoztat, de valahogy megvan a megfelelő egyensúly, és nem dől el igazándiból egyik irányba sem. A látványvilágra nem lehet panasz, az IMAX vászon, és a kifejezetten nagy vászonra, filmre forgatott jelenetek megteszik a hatásukat, a zene határozott, időnként talán egy kicsit túlságosan is nyomasztó.

McConaughey egy ideje berobbant az igazi “A” ligás sztárok közé, és ezúttal sem okoz csalódást, én személy szerint a jelenlegi férfi mezőny legtehetségesebb arcának tartom, és könyörögve kérem, ne forduljon vissza a limonádé vígjátékok felé! Hathaway bájos-naív tudós karaktere egész ügyes, és persze ott van Jessica Chastain, aki az idősebb Murph szerepében ismét bebizonyítja, kevés lehetőségből is képes kihozni a legjobbat. A nagy öregek, mint Caine vagy Lithgow biztos támaszok rövidke jeleneteikben, számomra leginkább Matt Damon nyúlfarknyi, ám annál erőteljesebb epizódja lógott ki leginkább a filmből.

Csillagok között - Interstellar

Lesz e ebből kultfilm? Nem hiszem. Néhol kicsit nagyvonalúan összerakott, de rendkívül okos alkotás lett ez a mozi. Ahogy említettem, és ahogy láthatjuk az előzetes kritikákból, a szakmát is erősen megosztotta a Csillagok között. Én részemről nem állok be az “utáljuk kollektíven Nolant, mert csak egy túltolt, közepes szintű rendező” irányba, szeretem, amiket csinál. Őszintén ajánlom azoknak, akik úgy akarnak szórakozni egy látványos filmen, hogy közben gondolkodni és erősen figyelni is kell, ellenkező esetben lemaradsz. Ha tetszett az Eredet, ebben sem fogsz csalódni!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. Dávid szerint:

    Nem rossz a film, csak szerintem sok, túl tömény, és sokszor felületes. Fele ennyi mondanivalóval, fele ennyi tudományos jelenséggel, egy kicsit több magyarázattal, és több kalanddal jobb lett volna. A több dimenziós terekről lehetne egy külön filmet is készíteni, illetve a féreglyukon át történő űrutazást és otthon keresést is ki lehet fejteni egy 3 órás filmben, kár volt összegyúrni a kettőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.