web analytics
Amerikai mesterlövész - American Sniper - Bradley Cooper

Amerikai mesterlövész – American Sniper

Nehéz a dolga az egyszeri filmeket elemző (szándékosan nem írtam kritikust) írónak, ha rajongó is. Márpedig én nagy tisztelője vagyok Clint Eastwood munkásságának, különösen, amióta inkább a rendezői széket választotta az önkifejezés módjának. Az American Sniper hálás történet, de lehet e belőle morális válság nélkül mozit készíteni?

Chris Kyle (Bradley Cooper) igazi texasi patrióta családban nőtt fel, már gyerekként megkapta apjától az útravalót: tegyél meg mindent a hazádért, legyél hétköznapi hős és ha kell, harcolj az igazadért akkor is, ha arról csak Te vagy meggyőződve. 30 évesen, némi cowboykodás után, az USA nagykövetségeit ért támadások hatására testvérével belép a seregbe, és rögtön a legnehezebb kiképzést választja : a SEAL tagja lesz, és mesterlövészt faragnak belőle. Épp hogy megismerkedik Taya – val (Sienna Miller), megkapja a hírt : indulhat első bevetésére Irakba. Feladata szerint a társait kell védenie háztetőkön órákat figyelve, majd pillanatok alatt döntéseket hozva, meghúzza e a ravaszt vagy sem. Akkor is, ha a célkeresztben egy pár éves fiúcska van.

Amerikai mesterlövész - American Sniper - Bradley Cooper, Sienna Miller

Chris Kyle az Egyesült Államok hadseregének legsikeresebb mesterlövésze (már ha a gyilkosságokat lehet sikerességnek nevezni) a maga 160 megerősített áldozatával (saját bevallása szerint több mint 200 embert likvidált). A maga egyszerűségében igazi hős lett az amerikaiak szemében. Ilyen arcokra mindig is szüksége volt a sokcsillagos nemzetnek. Az ottani patriotizmust nehéz megérteni olyannak, aki nem élt kint, vagy nincsenek közeli ismerősei/barátai a tengerentúlról, de annak az egyik motorja a Kyle szerű emberek történetei. Ebből filmet forgatni – ez igazán fekszik Eastwoodnak, aki eddig sem tagadta, rajongója saját országának, még akkor is, ha időnként keményen be is szól neki. Eredetileg Spielberg kezdett el dolgozni a történettel, de amikor kiderült, hogy csak “rongyos” 60 millió dollár lenne a filmre, lepasszolta, Piszkos Harry pedig rutinból megoldotta jóárasítva is az Amerikai mesterlövészt. Meglepően látványos akciójeleneteket is sikerült leforgatnia, látványvilágban nincs is sok hiba.

Háború ellenes, vagy propaganda? Ez volt a legfontosabb kérdés bennem a vetítés előtt. Az alkotók bizonygatták, az első állítás igaz, én azért ezt így nem nagyon merném kijelenteni. Alapvetően ott kezdődik a probléma, hogy nagyon leegyszerűsíti az egész helyzetet : az amerikaiak jók, az ellenség brutális, egyszerű és semmiféle könyörületet nem érdemel. Eastwood nem is aprózza el, mindezt szinte a kezdő képsorokban bedobja, sokkolva a nézőket. Ha egy amerikai katona lő le egy arabot, akkor hős, és teljesen rendben van, ha ez fordítva történik, az a világ legnagyobb bűnei közé tartozik. Mindezen azonban magának Kyle-nak kell átesnie, és elfogadnia, Neki ez a küldetése, gyakorlatilag a munkája. Ezt a vívódást jól szemlélteti a rendező, és Cooper faarca is jó eszköz ehhez. Ráadásul a mesterlövésznek a háború végezetével meg kell próbálnia visszatagozódnia a “normális” társadalomba is, ennek a bemutatása talán a film legjobban kidolgozott és legértékesebb része. Eastwood nem foglal egyértelműen állást a helyzetben, de azt azért el kell mondani, hogy igenis van létjogosultsága ennek az egyszerűsített ábrázolásnak : nagyon sok amerikai számára tényleg ilyen a háború. Mondhatjuk tehát azt is, hogy ezt próbálta ábrázolni a rendező, ez viszont nem biztos, hogy mindenkinek átjön, és ezért is lehet megosztó az Amerikai mesterlövész. Természetesen csak az Államokon kívül, mert ott óriási kasszasiker lett, az emberek még most is tódulnak rá – ez is bizonyítja, valamit elkapott a rendező.

Amerikai mesterlövész - American Sniper - Bradley Cooper

Igazándiból ez egy one-man-show, Cooper viszi el a hátán a filmet, a mellékszereplők bár ott vannak a vásznon, de gyakorlatilag nem sokat tesznek hozzá a történethez. Miller persze rendben van az aggódó feleség és anya szerepében, de Neki is csak epizódok jutnak. Az, hogy Cooper megérdemelten kapott e Oscar jelölést már más kérdés, mert bár a karakter egyszerűen nem viselt volna el szélesebb skálájú játékot, néha Kyle karakterét is túlságosan leegyszerűsítettnek éreztem, és nem vagyok benne biztos, hogy ez nem a színész “hibája”.

Nem tudom, hogy tudatos volt e Eastwood részéről, hogy Amerikai mesterlövész egy olyan film legyen, ami elsősorban az Államok lakóinak szól – ha igen, telitalálat. Kevés eszközzel, de végig fenntartja a feszültséget, ebben igazi mesterré vált az évek során, de rengeteg megválaszolatlan kérdést hagy a nézőben a záráskor – ezt pedig nem szoktuk meg tőle. Nem ez lett a legjobb munkája, de azért méltó helye lesz majd a polcon, ha megérkezik a DVD kiadás.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.