web analytics
Bosszúállók: Ultron kora

Bosszúállók: Ultron kora

2012-ben Joss Whedon akkorát dobott az első Bosszúállók filmmel, hogy éreztük : a léc baromi magasan van, és bár az nem kérdés, hogy jönnek a folytatások, de meg felül lehet múlni azt a szintet, vagy legalább hozni? Sokak elbuktak az utóbbi időkben a folytatásokkal, én nagyon bíztam, hogy kedvenc sorozatsztárom megalkotója ezúttal sem adja alább.

A S.H.I.E.L.D gyakorlatilag megszűnt, de kedvenc szuperhőseinket Tony Stark (Robert Downey Jr.) azért megpróbálja egyben tartani, és folytatni a harcot a Hydra ellen, kisebb-nagyobb sikerekkel. Amikor végül is sikerül megszerezniük Loki jogarát, Mr. Vasember nem bír magával, és megpróbálja Dr. Banner-el  (Mark Ruffalo) segítségével létrehozni a tökéletes mesterséges intelligenciát. A kísérlet azonban túl jól sikerül, és elszabadul Ultron (James Spader az eredeti hangja), aki szeretné, ha újra rend lenne a Földön – még ha ehhez elég sok mindent el kell pusztítania – és a lista élén a Bosszúállók állnak.

Bosszúállók: Ultron kora - Ultron

Az első rész óriási kihívása az volt, hogy tud e egy csapatnyi egoista szereplőnek megfelelő játékteret adni úgy, hogy egyik sem nyomja el a másikat, és mindenki megkapja a neki járó időt. Whedon szinte tökéletesen találta meg az arányokat, és készített egy baromi látványos, végtelenül szórakoztató, igazi zsánerfilmet, amit azóta is csak lemásolni próbál Hollywood. A kérdés az volt, hogy a második rész is beáll ebbe a másolós sorba, vagy megpróbál valami új utat. Mostanában megfigyelhető volt a Marvel filmek “darkosodása”, ebből egy adaggal kapott az Ultron kora is, de azért nem kell félni, nem borul el teljesen drámába az egész. Megjelenik már itt a feszültség első szikrája a Bosszúállók között, ami majd a következő két filmben fog kicsúcsosodni (igen, jó szokás szerint a Bosszúállók harmadik moziját két részre bontják, bár nagyjából ismerve annak az alapsztoriját, szükség is lesz erre). Sokan leírták már, hogy igen, megvan a folytatásos filmek, trilógiák azon jól megfigyelhető rendje, hogy a második rész általában egy felvezető történet, azért annak örülök, hogy bár valóban vannak erre utaló jelek itt is, az Ultron kora önálló alkotásként is tökéletesen megállja a helyét.

Bosszúállók: Ultron kora - Elizabeth Olsen

Na jó, igazatok van, a tökéletes azért erős jelző. Miért is? Az Ultron kora kicsit kapkodósabb, vagy inkább csapongóbb lett az előző résznél. Új karakterek is érkeznek, A Maximoff ikrek, Higanyszál (Aaron Taylor-Johnson), és hugicája, Skarlát Boszorkány (Elizabeth Olsen) egyszerűen nem kapják meg azt a lehetőséget, hogy jobban megismerhessük az indíttatásukat. Persze, érthető, miért gyűlölik Tony Stark-ot, de ahhoz képest, hogy mennyire fontos szereplőivé vállnak a filmnek, ez méltánytalanul kevés. Főleg azért, mert én ugye erőteljesen elfogultan Olsen kisasszony megjelenése miatt is nagyon vártam ezt a szálat. Mindeközben (köszönhetően Skarlátboszinak) láthatunk elég sok olyan képet, ami már a következő, a hősök önálló filmjeinek történetére utal – néha az volt az érzésem, hogy egy bazi drága trailert nézek, ami kb. 5-6 film előzetesét tartalmazza, igaz, profin összegyúrva. Mivel nem vagyok profi Marvel guru, nem is igazán értettem némelyiket, és ez időnként kifejezetten zavart. Vízió megjelenése persze baromi látványos, de valahogy súlytalannak éreztem, és nem nagyon tudtam hova tenni a szerepét.

Viszont itt fejezzük is be ezt a negatív felhangot, mert az Ultron kora egy nagyon jó film lett. Ez köszönhető pl. annak is, hogy megismerhettük a képregényes univerzum eddig legjobban felépített gonoszát, aki történetesen egy öntudatra ébredő robot, aki bár baromi gyorsan fejlődik (nem, ez nem a Chappie kritika, az is jön rövidesen), de nem képes emberi módon különbséget tenni a jó és a rossz között, csak a célja vezérli, és jelleme bizony magán hordozza teremtője, Stark vonásait, még ha teljes erőből tiltakozik is ez ellen. Aztán itt van Sólyomszem (Jeremy Renner) karaktere, akiről talán a legkevésbé alakult ki komplett kép a nézőkben az első részben – nos Whedon most bepótolt mindent, és egy meglepő, de nagyon élvezetes kis körítést tett Barton személyisége mellé. Van bimbózó szerelmi szál is, Banner és a Fekete Özvegy (Scarlett Johansson) között, a felépítése meg kísértetiesen hasonlít a rendezőtől már ismert Buffy vs. Angel körhöz, ami, valljuk meg, néha még az ilyen fanatikus rajongóknak, mint én is kínos volt.

Bosszúállók: Ultron kora - Jeremy Renner

A látványvilágról pár szóban : a megszokott színvonal. Nem történt semmi olyan a vásznon, amitől leestem volna a székemből, de az akciók minden kockája a helyén volt, a és Hulk vs. Hulkbuster csata ott lesz a klasszikusok között idővel, ez biztos. Széles Gábor viszont nagyon büszke lehet magára, örömmel láttam a filmben feltűnő Ikarus buszokat, tessék figyelni, többször is láthatóak 🙂

Bosszúállók: Ultron kora

Ha a látványvilágról azt írtam, a megszokott színvonal, akkor ugyanazt el lehet mondani a szereplőgárdáról is. Kb. mindenki ugyanazt hozza, amit eddig láttunk, talán csak Tony Stark lett kicsit “szürkébb”, bár ez a Vasember sztorik után némileg érthető is. A legütősebb poénok ezúttal Ultrontól jönnek, Whedon ügyelt arra, hogy kellő ütemben érkezzenek, és ne legyenek erőltetettek. Chris Hemsworth is visszafogottabb, igaz, Thor akkor van elemében, ha Loki is feltűnik a színen, akit ezúttal nélkülöznünk kell. Chris Evans, mint Amerika kapitány megkapta a kellő felvezetést a Polgárháborúhoz, persze feltűnik Samuel L. Jackson is, valamint Robin, izé Maria Hill (Cobie Smulders) szintén előkerül. Olsen néha kicsit úgy tűnt, mint aki keresi a helyét a szerepében, amikor meg Taylor-Johnson először megjelent a vásznon, először azt hittem, a fiatal Winkler Robi is bekerült valahogy a castingra – nekik még van hová fejlődni, de ehhez persze megfelelő forgatókönyv is kell majd.

Az Ultron kora nem akar több lenni attól, ami : egy tökéletes popcorn mozi, aminek 140 perce úgy repült el, hogy szinte észre sem vettem, és tudtam volna nézni még jó sokáig. Bár mostanában kicsit sok a képregény-átdolgozás, és vannak már olyan hangok, akik szerint rövidesen lejár ezeknek a filmeknek az aranykora, én úgy gondolom, amíg ilyen minőségű mozik készülnek, én bármikor szívesen beülök megnézni azokat. Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük : fennmaradt az a bizonyos léc, ráadásul nagyon simán.

Ja, és komolyan azt hittétek, hogy kikerül egy Bosszúállók írás egy indokolatlan Scarlett Johansson kép nélkül? Kis buták … 🙂

Bosszúállók: Ultron kora - Scarlett Johansson

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.