web analytics
Holnapolisz

Holnapolisz – Tomorrowland

Annyiszor megfogadtam már, hogy nem nézek trailereket… A Holnapolisz egész jó előzeteseket kapott, látványos volt, és ugye feltűnt két olyan arc, akikre egyenként is beülnék szívesen. Ráadásul az utóbbi időkben a Disney is összekapta magát, egész pofás filmeket adtak ki, ezért bizony ott volt bennem egy nagy adag pozitív elvárás a vetítés előtt. Hiba volt?

Casey Newton (Britt Robertson) akár átlagos tinilány is lehetne, ha az apja, Eddie (Tim McGraw) történetesen nem a NASA mérnöke lenne, és tehetségét nem örökölte volna lánya. Miközben Casey kétségbeesetten küzd azért, hogy apjának megmaradjon a munkája, még a törvénnyel is szembe kerül, és amikor örege kiváltja az előzetesből, a visszakapott cuccai között egy különös kitűzőt talál. Amikor megérinti, egy csodás világban találja magát, amiből semmit sem ért. Rövidesen feltűnik azonban egy kislány, Athena (Raffey Cassidy), aki talán magyarázatot adhat erre a jelenségre. Elindul egy őrült utazás, amiben társuk lesz Frank Walker (George Clooney) is, akinek kapcsolata Athenával több, mint fura.

 

Holnapolisz - Britt Robertson

Brad Bird rendező csinált már tök jó animációs filmet, mint pl. a Ratatouille, de a nevéhez fűződik a Mission Impossible – Ghost Protocol is, szóval van gyakorlata, hogyan kell a kisebbeket és a nagyobbakat is megszólítani. A Holnapolisz alapötlete, miszerint létezik egy párhuzamos világ, ahová a Földről a legokosabb, leginkább kreatívabb embereket összegyűjtik, ahol politika, bürokrácia, és minden gátló tényező nélkül dolgozhatnak azon, hogy anyabolygójuk élete minél jobb legyen – nem túl eredeti, de alapvetően jól kidolgozott. A sztori kiindulása tehát megvan. A szereplőgárdában találunk rutinos rókákat és tehetséges fiatalokat is, szóval megvan a második pont. A látványvilág lenyűgöző, kicsit a hetvenes évek sci-fi világát idézi, de nekem nagyon bejött. Három olyan alkotóelemet soroltam fel, amiből már szinte lehetetlen rossz filmet készíteni. Van viszont egy faktor, amiről beszélnünk kell.

Holnapolisz - George Clooney, Hugh Laurie

Ahogy a bevezetőben említettem, a Disney mostanság egy kicsit elszakadt már a klasszikus stílusától, egészen merész alkotásokat is kiadtak, a Holnapolisz azonban visszatért a gyökerekhez, és ez ezúttal egyáltalán nem biztos, hogy jót jelent. Mire is gondolok? A korrekt felvezetés, majd egészen látványos és pörgős középső rész után elfogy a lendület, mintha csak eddig sikerült volna megírni a forgatókönyvet. Valahogy viszont be kell fejezni a filmet, és még mondanivalót is kell adni, mert ugye egy Disney mozi nem lehet meg valami rettentően velős tanulság nélkül – ezért vettek egy óriási adag cukormázat, és kíméletlenül ráborították a záró jelenetekre. Mondom mindezt annak ellenére, hogy Clooney, és a negatív(?) főhős, Nix (Hugh Laurie) bunyózik egy nagyot, robot végtagok és fejek repkednek a levegőben, mégis, mindent áthat egy hihetetlenül kiszámítható, néha kicsit émelyítő hangulat. Persze, értem én, kell a pozitív kicsengés, még akkor is, ha éppen a világvégét próbáljuk elkerülni, és a fiatalabb nézőknek majd jól beépül az agyába a mondanivaló, de lehetett volna ezt egy kicsit szebben és érdekesebben is.

Clooney persze jó, de nem is igazán kell megerőltetnie magát, ennyit Ő már kisujjból is kiráz bármikor, nagyon vártam Lauire játékát, aki talán most már szeretne megszabadulni Dr. House karakterétől, éppen ezért ironikus, hogy pont azokban a jelenetekben a legjobb, amikor kedvenc dokink fanyar stílusára emlékeztető poénjai és kiszólásai vannak. Robertson jó, de semmi extra, nekem jobban bejött Raffey Cassidy előadása, bár Neki már a tekintetében van valami egészen furcsa és megragadó.

Holnapolisz - Raffey Cassidy

Hiba volt,  mármint a trailerben bízni, még ha nem is óriási. A Holnapolisz jól indult, de a vége miatt kicsit keserű szájízzel jöttem ki a moziból. Már csak azért is, mert az utóbbi időkben látványfilm csak folytatásból/remake-ből, esetleg képregény-adaptációból készült, kevés az eredeti ötlet, drukkoltam is a Holnapolisznak, de úgy látszik, ez ezúttal kevés volt.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.