web analytics
Mad Max: a harag útja - Tom Hardy

Mad Max: a harag útja

Úgy akartam beülni a Mad Max következő részére, hogy előtte nem vettem elő az előző három filmet. Láttam mindet, de nagyon, nagyon régen, és bizony erősen homályosak már képek. Arra azért emlékeztem, hogy a második epizód kiemelkedett a trilógiából, és hogy a harmadik valami tragikusan gyenge volt Tina Turnerestől. Az, hogy George Miller csinálta meg ezt is, vegyes érzelmeket ébresztett bennem : egyszer már elcseszte, igaz, meg is csinálta a legendát.

Max Rockatansky (Tom Hardy) mindenki elől menekül: üldözik az elpusztult Föld megmaradt kizsákmányolói, és saját rémképei is. Amikor a Halhatatlan Joe (Hugh Keays-Byrne) által vezetett kolónia fogságába kerül, hamarosan egy hadifiú, Nux (Nicholas Hoult) mozgó infúziós és vértranszplantációs zacskója lesz. Joe óriási hatalmát vallási fanatizmussal, és a víz tulajdonjogával vívta ki, ugyanis mostanában már nem csak a benzin az egyik legfontosabb anyag a Földön, az óriási szárasságok miatt kevesen jutnak innivalóhoz. Egyik legjobb söfőrje, Furiosa (Charlize Theron) el is indul egy nagy adag Aqua Colával, hogy azt benzinre cserélje a szomszédvárosban, de az út során a nő letér a bevált útról, és hamar kiderül : van vele némi plusz szálítmány is, amiért Joe bármit megtenne. Elkezdődik egy őrült hajsza, amiben Max-nek is hamarosan döntenie kell : tovább menekül, vagy szembenéz saját sorsával, és megpróbálja kiköszörülni a korábbi hibáit.

Mad Max: a harag útja - Tom Hardy

Rengeteg, áradozó hangvételű kritika érkezett külföldről, és bár ez ritkán szokott befolyásolni, most még inkább kíváncsivá tett, mitől is estek ennyire hasra a kollégák. Abban biztos voltam, hogy Miller megpróbál tutira menni, hiszen bár az utóbbi időkben inkább csak animációs filmekkel foglalkozott, sokat mernék arra tenni, hogy 1985 nyara óra, amikor is a harmadik rész megbukott, minden reggel ott motoszkált az agyában az, hogy ezt valahogy helyre kellene hozni. Volt rá laza 30 éve, hogy kicsiszolja, mit is szeretne megmutatni, és azt kell mondjam, 70 évesen olyat tett le az asztalra,  hogy Hollywood akció-üdvöskéinek nagy része a Mad Max megtekintése után sírva bevonult valamelyik sarokba, és azóta is csak azon gondolkodik, hogyan tudna hasonlót csinálni. Igen, én is áradozni fogok a filmről.

Mit is szeretek az akciófilmekben? Legyen látványos, de azért próbáljon meg valamennyire megragadni a valóságban, meséljen el egy minimális, de azért jól felépített történetet, egy kevéske mondanivalóval, és szórakoztasson, érezzem azt, hogy kikapcsolhatok, és nem kell a végén napokig gondolkodni azon, mit is írjon róla az ember. Ebből csak az utolsó részt nem adja meg a Mad Max, de azt is csak azért nem, mert egyszerűen az ember agya az állával együtt ott marad a moziteremben, és bizony idő kell, mire újra összekapja magát a kedves néző. Elindul a film, és a két óra alatt nem ad egy percnyi lazításra sem lehetőséget : akció-orgia, némi kis drámával, miliméter pontosan megtervezett jelenetek, ahol az utolsó homokszem is a helyén van (szó szerint). Ahogy haladtunk előre a történetben, úgy lettem egyre kíváncsibb, lehet e még ezt fokozni, tud e még többet és durvábbat mutatni Miller, és bizony tudott.

Mad Max: a harag útja - Charlize Theron

Imádtam, hogy megpróbálták a CGI-t a lehető legkevesebbet használni, ennyi megépített autót és kaszkadőrt régen láthattunk már egy filmben. Ami a vásznon törik, az bizony tört a forgatáson, ami robbant, az ténylegesen robbant, és ez bizony meglátszik. Azt az apokaliptikus hangulatot, amit az első filmek is árasztottak kimaxolta a Harag útja, még sötétebb és durvább, viszont finoman behúzza a reményt, azt, hogy talán még van módja annak, hogy a világ jobbá váljon. Sokan úgy emlegetik a Mad Max mostani részét, mint egy feminista akciómozit, de én nem gondolom, hogy ilyen skatulyákba kellene betenni csak azért, mert ezúttal egy erősebb női karakter az, aki inkább a történet irányítója. Igen, Rockatansky ezúttal inkább utas, és kisegítő, mintsem igazi főhős, és ez is nagyon jól áll ennek az alkotásnak.

Mad Max: a harag útja

Nehéz viszont a színészeket értékelni, mert Miller tényleg a látványra tette a hangsúlyt, nagyon kevés a párbeszéd, bár az is igaz, hogy Hardy mára olyan rutint szerzett, amivel akár egyetlen nézéssel vagy grimasszal is képes teljes mondatokat kifejezni, egyetlen másodperc alatt. Úgy gondolom, tökéletes választás volt Mad Max szerepére, akárcsak Theron, akinek azért vannak erős jelenetei, és régen volt ilyen jó, mint most. Hoult karaktere a legszürkébb (szó szerint is), és a film talán egyetlen komolyabb hibájának az Ő karakterének fejlődését tartom (igaz, talán Nux az egyetlen, aki ilyenen keresztül megy) – számomra hiteltelen, de ez legyen a legnagyobb gond. Keays-Byrne kellemes meglepetés, legalábbis azért mindenképpen, hogy bekerült (Ő szerepelt már a 79-es első részben is).

Két óra posztapokalitikus, neowestern autópornó. Sokak szerint az év filmje, én azért nem merném csak ezt így kijelenteni, mert azt azért el kell ismerni : ez inkább pasiknak készült, de szívesen venném hölgyek véleményét is a Mad Max 2015-ös kiadásáról. Az biztos, hogy régen volt olyan mozi, ami után tényleg az volt az érzésem, hogy még, még, kérek ebből, sokat, és lehetőleg azonnal. A jó hír legyen a végére az, hogy Hardy aláírt még legalább 4 filmre, szóval innentől kezdve indulhat a drukkolás : ezt a szintet megközelíteni is nehéz lesz, nemhogy felülmúlni.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.