web analytics
Törésvonal - San Andreas

Törésvonal – San Andreas

Sokszor megénekeltem már, hogy így közel a negyvenhez is elborult agyú pankráció fanatikus vagyok, ráadásul mindezt büszkén vállalom is. Több WWE szereplő megfordult már Hollywoodban, de mind közül messze Dwayne Johnson a legsikeresebb. The Rock elérte, hogy mára már ismertebb színésznek, mint bunyósnak. Ráadásul van benne valami, ami sokkal hitelesebbé teszi a játékát, mint bármelyik most futó akciósztárét. Kíváncsi voltam, mire képes, ha belepakolják egy abszolút klasszikus katasztrófafilm közepébe, és azt kell mondjam, most sem okozott csalódást.

Ray (Dwayne Johnson) a Los Angeles-i Tűzoltóságnál dolgozik, mint mentőhelikopter pilóta. A mindennapi vészhelyzetek elhárítása közben azonban családját nem tudja egyben tartani, felesége Emma (Carla Gugino) válni akar, amit megnehezít az, hogy lányuk, Blake (Alexandra Daddario) nagyon ragaszkodik apjához. Már a pótpapa is megjelent a színen, a sztárépítész Daniel (Ioan Gruffud) próbál problémamentesen beilleszkedni ebbe a kis közösségbe. Amikor Ray-t egy,a Hoover gátnál történt földrengéshez riasztják, még nem is sejtik, hogy ez bizony nem egy egyedi eset, és Kalifornia olyan természeti katasztrófa elé néz, amit ember még nem látott. Blake és Daniel San Francisco-ban, Ray és Emma Los Angelesben – mindenki küzd a túlélésért.

Törésvonal - San Andreas - Alexandra Daddario

Brad Peyton nem akarta megreformálni a műfaj zsánereit, sőt. Előszedegette a legjobb részeket, szépen egymás mellé pakolta, tett bele egy kis drámát, vett egy faék egyszerűségű forgatókönyvet, ami azért még így is köröket ver a stílus mostanában megjelent alkotásaira, és odafigyelt pár apró részletre. Klasszikus “mentsük meg a családot, ezért tegyünk meg bármit” akciómozi, de rögtön az elején kap egy óriási piros pontot, mégpedig The Rock miatt. Mert ugye mi szokott a legelső, zavaró tényező lenni az ilyen filmekben? A főhős szinte minden esetben átlagember, akinek kb. sansza se lenne túlélni azokat a megpróbáltatásokat, amik rá várnak. Johnson fizimiskája, és a filmben játszott karaktere, az életmentő igencsak erős előnnyel indul ebben a versenyben, éppen ezért hihetőbb, hogy Ő tényleg meg tudná tenni azokat, amiket aztán meg is tesz. A rendező persze nem hagyhatja el a bimbózó/újraéledő szerelmi szálakat is, és bár ezúttal a kiskutya/kisgyerek kombó kimarad a szórásból, mindent megkapunk, amit csak elvárhat 2015-ben a néző egy könnyed nyári blockustertől.

Törésvonal - San Andreas - Paul Giamatti

Persze arról most ne beszéljünk, hogy milyen tudományos alapja lehet ennek az alkotásnak, nem is viszik túlzásba a magyarázatot, csak pont annyit, amennyit Dr. Lawrence (Paul Giamatti) karaktere és felfedezése az előrejelzésekről elbír. A lényeg itt az izgalom és a látványvilág, abban pedig nincs hiba. Elindul a film, elég hamar bepörög, és onnan már nem nagyon van megállás. Roland Emmerich, az álomgyár nagy rombadöntögetője sem tudta volna ezt szebben megcsinálni, sőt. Kapunk itt földrengést, szökőárat, összedőlő felhőkarcolókat, semmiből előtűnő konténerszállító hajókat – a CGI tényleg szép lett, az akciókat persze időnként kis időre megszakítja a drámai szál felvezetése, amiből kiderülnek részletek, miért is szakadt szét Ray családja. A Törésvonal pontosan annyit hordoz magában ezekből az elemekből, ami még nem teszi fárasztóvá vagy kínossá.

Törésvonal - San Andreas - Carla Gugino

Giamatti – t én speciel nagyon szeretem, de úgy látszik, Ő már sosem fog igazi, “A” listás főszerepet kapni, pedig szívesen megnézném egy ilyen filmben. Gruffud is beleszürkül lassan a genyó és/vagy szerencsétlen férj/szerető szerepbe, Carla Gugino viszont kellemes meglepetés, tessék többet foglalkoztatni, most van a legjobb anyuka karakterben, Hugo Johnstone-Burt, aki Blake társa lesz a nagy San Francisco-i rohanásban eddig főleg csak televíziós szerepekben volt látható, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem is nagyon fog onnan továbbra sem kiszakadni, tizenkettő egy tucat. Akiket viszont szeretnék kiemelni, az egyrészt Daddario kisasszony, aki ott lehet a következő nagy ígéretek között, és nem csak azért, mert baromi jól néz ki, másrészt pedig ugye Johnson. Ezúttal sem kellett óriásit játszania, de most is megcsillantott egy keveset abból, hogy valószínűleg több van benne, mint 100 kg. tiszta izom. Egyszerűen olyan feje van ennek a fickónak, amit nem lehet nem bírni. Bármekkora nagydarab ember is, simán el tudnám képzelni, hogy hétvégén leülünk egy sörre, és baromi jól eldumálunk teljesen értelmes dolgokról is, amolyan igazi “best friend” típus.

Törésvonal - San Andreas

A Törésvonal az idei nyár első igazi blockbustere, és ebben a szerepben tökéletesen helytállt. Nem fárasztja le az agyat, de nem buta, baromi látványos és nagyon szórakoztató. Még azzal együtt is, hogy sikerült amolyan igazi amerikai módon lezárni, és csak belecsorgatni a végén egy adag hollywoodi nyálat a Nagy Álomról. A közel két óra gyorsan elrepült, a kedvenc akciószínészem jót alakított, kell ennél több?

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.