web analytics
Mentőexpedíció (The Martian) - Matt Damon

Mentőexpedíció (The Martian)

Az utóbbi időkben egész jól el lettek kényeztetve az űrfilmek szerelmesei (mármint a mennyiséget illetően, a minőség már más tészta). 2012-ben robbant a semmiből Andy Weir könyve, A marsi, amit gyakorlatilag először a blogján ismertetett, majd fillérekért árult az Amazonon, ami persze óriási siker lett, innen pedig már nem volt megállás, az álomgyár is lecsapott a történetre.

A NASA már annyira szuperokos és ügyes, hogy embereket képes a Marsra juttatni. Egy kutató expedíció azonban óriási viharba kerül a vörös bolygó felszínén, ezért idő előtt kénytelenek visszaindulni a Földre. Miközben próbálják az űrhajójuk leszállóegységét megközelíteni, Mark Watney (Matt Damon), a csapat botanikai szakértője balesetet szenved, és a többiek kénytelenek otthagyni. Bár mindenki úgy hiszi, a férfi nem élte túl a vihart, hihetetlen szerencsével, de Mark megússza egy kisebb sérüléssel. Ja, és azzal a tudattal, hogy otthagyták egyedül, minimális élelemmel, és gyakorlatilag nulla eséllyel arra, hogy túlélje ezt a kalandot. Ő azonban nem esik kétségbe (na jó, azért egy kicsit mégis), előszedi összes tudását, és felveszi a harcot a kietlen marsi természettel.

Mentőexpedíció (The Martian)

Ridley Scott rendező nem is olyan régen forgatott már űr-eposzt, a Prometheus viszont igencsak megosztja a sci-fi rajongók táborát, van aki borzalmas eretnekségnek tartja, mások szerint igenis jó film lett. Ráadásul szintén mostanában volt már űrös-mentős film, mindannyian emlékszünk még Sandra Bullock szenvedéseire a nagyszerű Gravity – ben. Weir könyve azonban egészen más szemszögből közelíti meg ezt a történetet: megpróbál erős lenni a tudományos vonalon, és kevesebbet erőlteti a fantasztikumot, ráadásul jól elhelyezett poénokkal a legnyomorultabb helyzetekbe is humanizmust és örök optimizmust próbál csepegtetni. Mindezt Scott és Drew Goddard forgatókönyvíró jó érzékkel ültette át a vászonra, pont annyit tesz bele a botanika, a fizika és a kémia világából, ami még nem fekszi meg az átlagnéző gyomrát sem, de ad csemegét a stílus rajongóinak is – és teszi ezáltal egészen hihetővé, ha nem is tökéletesen hitelessé a történetet. Elnagyoltan foglalkozik a főhős lelki életével, tulajdonképpen nincs is rá ideje, hiszen Watney folyamatosan újabb és újabb problémákba ütközik, amiket egy kis gondolkodás, majd néhány poén után persze megold. Amolyan Számkivetettbe oltott tudományos McGyverként, Mr Wilson helyett a videonaplójának mesélve kerül egyre közelebb ahhoz a naphoz, amikor is talán eljön számára a megmenekülés pillanata.

Persze, az elvakult sci-fi rajongók fogják majd a fejüket, és sírnak azon, hogy az űrben IS mindent meg lehet oldani, ha van nálad Duck Tape meg egy kis fólia, de a Mentőexpedíció az ilyen elnagyolt dolgai mellett is rendkívül szórakoztató. Köszönhető ez annak is, hogy igen erős a színész gárda. Jessica Chastain Lewis kapitány szerepében évődik, amikor kiderül, hogy bizony Watney-t az Ő parancsára hagyták a Marson, Michael Pena sármos vigyora és egyszerűsége, Kate Mara rutinos kocka karaktere tökéletes kiegészítők. Ott van még Jeff Daniels, mint NASA elnök, vagy akár Chiwetel Ejiofor, aki nagy átéléssel próbál meg mindent megtenni, hogy hazahozzák Markot. Kristen Wiig ezúttal inkább csak biodíszlet, bár én annak is bírom, de a mellék karakterek közül számomra Sean Bean volt a legkellemesebb meglepetés, nagyon jól állt Neki a szerepe, és Scott még arra is szánt időt, hogy egy kis Gyűrűk urás poént is beleépítsen az egyik jelenetébe.

Mentőexpedíció (The Martian)

Matt Damon. Nem is olyan régen, az Interstellarban már játszott űrben ragadt tudóst, de az a karakter nagyon kevés szerepet kapott, és nem is volt egy szimpatikus figura – nem is állt jól Damonnak. Ebben a filmben viszont lubickol, élvezettel játszik a kamerával, szája szélén mindig ott van az a csibészes vigyor, amivel beleszarik (szó szerint is) a legnagyobb problémákba, és a tudomány segítségével megoldja azokat. Karaktere teljességgel hihető, bár azért szeretnék egy ilyen sokoldalú szomszédot ide a házba, jól jönne időnként.

Mentőexpedíció (The Martian)

A Mentőexpedíció 140 percnyi akció, bár inkább a klasszikus kalandfilmekhez hasonlítanám. Nem akar parasztvakítani egycsillió óra alatt kiszámolt CGI animációkkal, itt bizony nem lesznek ezer darabra robbanó épületek, űrhajók, kivételesen a Földet sem kell megmenteni sem aszteroidától, se kis zöld emberkéktől. Ráadásul a film egy részét itt forgatták Budapesten, gondolom, sokunkat megmosolyogtat majd a jelent, amikor a kínai űrügynökség irodája előtt elhúz a csepeli HÉV 😀 Űrmese arról, hogy mindig van tovább, és egy kis tudással és optimizmussal az esetek nagy többségében többre megyünk, mint a puszta erővel. Pontosan ezért talán egy kicsit kiszámítható is, de a teljes képet nézve ez annyira nem is zavaró. Nem tökéletes, de szerintem Scott nem is szánta annak. Ha az ősz többi blockbustere is ilyen szintű lesz, akkor nagyon jó év végi hajránk lehet a mozikban.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.