web analytics
Az éhezők viadala - a kiválasztott, befejező rész - Jennifer Lawrence

Az Éhezők Viadala – A kiválasztott befejező rész

Suzanne Collins az Éhezők Viadala trilógiával egy egészen új kategóriát indított el a hollywoodi álomgyárban, a könyv, és az eddigi filmek sikere azóta több, hasonló történetet inspirált mind a tini-irodalom, mind az azokat feldolgozó mozik sorában. (Jó, persze, tudom, nem is Collins indította, de ebbe ne kössünk már bele)

Miután a lázadók összefognak, és megpróbálják együtt legyőzni Panem urát, Snow elnököt (Donald Sutherland), Katniss (Jennifer Lawrence) újra abban a szerepben találja magát, amit legkevésbé sem szeret : propaganda célokra szeretné továbbra felhasználni Alma Coin elnök (Julianne Moore) és Plutarch (Philip Seymour Hoffman). Ráadásul a Kapitóliumból kimentett, és durván átprogramozott Peeta (Josh Hutcherson) sem könnyíti meg a helyzetét. A fiatal lány úgy dönt, nem kér ebből, és miután sikeresen meggyőzik az utolsó billegő körzetet is, a harcok élére szeretne állni, de nem csak mint médiaszereplő. A fronton aztán jó ismerősök segítik, Gale (Liam Hemsworth) mellett az egységébe kerül Finnick (Sam Claflin) és  Johanna (Jena Malone) is, néhány profi katonával kiegészítve. Ahogy próbálnak egyre közelebb jutni Snow elnökhöz, úgy lesz egyre kuszább Katniss számára az, hogy kire is számíthat igazán, és ki az, aki tényleg a jó ügyért harcol.

Az éhezők viadala - a kiválasztott, befejező rész - Donald Sutherland

Ahogy az előző rész kritikájában is megírtam már, Collins jó bő lére eresztette az utolsó könyvet, ergo volt is benne annyi anyag, hogy megérje ketté bontani. Francis Lawrence igyekezett egészen pontosan követni az eredetit, és ezt a szokását az Éhezők Viadala befejező részében is folytatta. Ebben a filmben már nagyobb tereket járhatott be, kiszabadult a 13. körzet föld alatti szürkeségéből, igaz, a képi világ sokban nem változott. Persze több az akció, igazándiból egészen látványosra sikeredett némelyik, de egy trilógiát lezáró részben ezt el is várja az ember. A történet megkapja a csavart, ami szintén alapelem, de ugye aki olvasta a könyvet, annak ez nem fog nagy meglepetést okozni, igaz, annak sem, aki nem, mert egészen szájbarágósan felvezették tavaly. Itt jön az első bajom az kiválasztott második epizódjával. A rendező egy fikarcnyit sem engedett kitérni az eredeti könyvtől, és ez a következetesség nem tett jót a történetnek. Katniss még mindig vívódik a szerelmi háromszöge és a forradalom eszméje között, ja és persze szeretne mindenkit megvédeni, aki csak a közelébe kerül. Egyszerre akar kislány és felnőtt harcos lenni, és ami a könyvben egészen jól meg is valósul, itt, a vásznon nem kel életre. Kapkodó, követhetetlen a karaktere, és ez rányomja a bélyegét JLaw játékára is, aki nem igazán tud mit kezdeni ezzel a helyzettel.

Az éhezők viadala - a kiválasztott, befejező rész - Josh Hutcherson

Amíg az előző rész többet foglalkozott a társadalmi és hatalmi játszmákkal, az Éhezők Viadala záró epizódja már inkább a harcról szól. Katniss teljes erőből, már nyíltan harcol a Kapitóliummal, és harcol önmagával is, őrlődve két férfi között. Megint az a kettősség, ami már korábban is bántotta a szemem, vagyis a megfelelési kényszer a nézők sokrétűségének. Hiszen azok a tinik, akik az első rész moziba kerülésénél még oda voltak Katnissért és Glenért, mára már idősebbek, és sokuk cikinek tartják már ezt az egészet, ezért nagy részük akár már meg sem nézi ezt a filmet. Nekik talán még a romantikus szál lehet érdekesebb. Az idősebb korosztályt már jobban leköti a társadalompolitikai szál, de azt meg túlragozták már korábban. Mindenki, az összes alkotó tudta, hogy ezt a részt nem tudják megúszni, és le kell zárni a trilógiát, de ez az “apró” kényszer sajnos át is jön a vásznon, érződik a rendező és a szereplők munkáján is. Szépen, sorról sorra végigmennek a könyv megmaradt fejezetein, az utolsó kapcsolja le a villanyt, és fáradjon a kasszához. Behoznak egy halom új szereplőt, de arra már nem marad idő, hogy be is mutassák őket, igazi statiszták, akiknek sokszor a nevüket sem tudja a néző megjegyezni – itt talán el lehetett volna szakadni az eredeti műtől, és kicsit húzni a sztorin, biztosan jól állt volna neki.

Az éhezők viadala - a kiválasztott, befejező rész

Jennifer Lawrence nagy kedvencem, de talán ebben a részben volt a leggyengébb, ellenben érdekes módon az általam eddig lehúzott Hutcherson talán most volt a legmeggyőzőbb. Hemsworth számomra továbbra is súlytalan, pedig a legnagyobb karakterfejlődésen Ő megy keresztül ebben a részben, de ezt nem igazán sikerült jól érzékeltetnie. Malone, az újra feltűnő Elizabeth Banks továbbra is jók, Natalie Dormer felnyírt hajjal is piszok jó nő. Woody Harrelson és Hoffman rutinból hozzák a karakterüket, akárcsak Sutherland, Julianne Moore viszont legalább annyira szürke, mint a hajszíne.

Az éhezők viadala - a kiválasztott, befejező rész

Vége lett. Az első rész kritikáját azzal kezdtem, hogy “könyvszűzen” ültem be a filmre, de az annyira felcsigázta a kíváncsiságomat, hogy rövidesen végigolvastam mindhárom kötetet. Lehet, hogy ez hiba volt, mert bár a trilógia visszaadta azt, amit Collins leírt, de én talán egy picit többet vártam, egy kis bátorságot a forgatókönyvíróktól és a rendezőktől – nyugodtan lehetett húzni belőle, kihangsúlyozni bizonyos elemeket. Az Éhezők Viadala – A kiválasztott befejező rész nem lett se jobb, se rosszabb, mint az előző, és ezt sajnos most negatív felhanggal említem meg, őszintén, én többet vártam, bár magam sem tudom miért : az eredetiben sem volt sokkal több. Mindenesetre fontos helye lesz a mozitörténelemben, és sokkal inkább ezt nézzék a mai tinik, mint bármelyik Twilight filmet.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.