web analytics
Ocar 2016

And the Oscar goes to … 2016

Ma hajnalban, Chris Rock felvezetésével megnézhetjük a leghíresebb filmes díjátadót. Jobb később, mit soha : tippeljük az Oscar győzteseire!

Spotlight

A legjobb eredeti forgatókönyvek között egész jó kis mezőny gyűlt össze. Odakerült, jogosan az Agymanók című animációs film, az Ex Machina, ami az év egyik meglepetés sci-fi-je volt, a Straight Outta Compton, és a két nagy esélyes, a Kémek hídja, amiben a Coen tesók alaposan benne vannak, és a Spotlight, ami az egyház, egészen pontosan a pedofil papok után nyomzó újságírók harcáról szól. A Bridhe os Spies szórakoztató, a Spotlight sokkal mélyebb, és mint tudjuk, ezt jobban szeretik az Akadémiánál, szóval a szobrocskát a Spotlight kapja – nem érdemtelenül.

A legjobb adaptált forgatókönyvek között versenyez a Nagy dobás, ami egy újabb nézőponton keresztül mutatja be a 2008-as nagy gazdasági összeomlást, brutális színészgárdával és kellő humorral, a Brooklyn és a Carol, amelyek mély drámák ugyan, de valahogy egyik sem állt össze számomra, illetve itt van a The Martian, ami egy nagyszerű könyvből készült és a Room, ami átütő erejű film lett. Amerika nagyon imádta a Big Short – ot, ezért szerintem ez a film nyeri ezt a kategóriát.

Saul fia

A legjobb idegen nyelvű filmek között nincs kérdés : a Saul fiának nyernie kell. Ezért is megéri fennmaradni ma éjszaka. Kiszurkoljuk!

A legjobb rendező kategória megint kőkemény. Adam McKay indul a Big Shortért, a veterán Geogre Miller az új Mad Max filmmel, Lenny Abrahamson a Room, Tom McCarthy a Spotlight és Alejando G. Iñárritu a Revenant-tal száll versenybe. Szívem szerint Millernek adnám a szobrocskát, mert olyat tett le az asztalra, ami egy egész műfajt újított meg, de idén egy nem amerikai rendező veheti majd át a szobrot, a nyertes Iñárritu lesz.

A legjobb operatőri munkért jelölték Ed Lacham-t, aki a Carol-t fényképezte, Robert Rischardson-t a Hateful Eight képi világáért, John Seale a Mad Maxért jelölt, Rober Deakins a Sicario operatőre volt, és ismét itt van a listán az utóbbi évek üstököse, Emmanuel Lubezki, aki tavaly a Birdmanért nyert, tavalyelőtt a Gravityért, és szerintem idén történelmet írva, sorozatban harmadik Oscarját is megkapja, a Visszatérő miatt. Egyszerűen ez a fickó bármit fényképez, az zseniális lesz.

A legjobb animciós filmek között nincs kérdés : az Agymanók annyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy ez az egyetlen, amit mindenki biztosra vesz. Tényleg zseniális kis mozi, tessék pótolni, akinek még kimaradt!

Sylvester Stallone

A legjobb férfi mellékszereplők között indul Christian Bale a Big Short metálrajongó dokijaként, Tom Hardy, aki annyira durván néz ki a Revenant-ban, hogy percekig fel sem fogtam, hogy Őt látom a vásznon, Mark Ruffalo, aki ismét bebizonyította a Spotlightban, hogy egy rendkívül tehetséges színész, és bármit rá lehet bízni. Nagyon szerettem Mark Rylance játékát a Kémek hídjában, de a szívemnek nem lehet parancsolni: tessék Oscart adni Sylvester Stallone – nak! A Creed-ben ismét bebizonyította, hogy igenis képes jó, és színes játékra, és most egy amolyan életmű díjként, a Rocky filmekért is, megérdemelné azt a szobrocskát. A Saul után a második jelölt, akinek nagyon drukkolok hajnalban!

Kate Winslet

A legjobb női mellékszereplő kategóriában indul Jennifer Jason Leigh, a Hateful Eight-ben nyújtott alakításért, Rooney Mara, akit a Carolban láthattunk, Rachel McAdams, a Spotlightért, Alicia Vikander, aki Dán Lányban játszott, és Kate Winslet a Steve Jobs filmért. Igazándiból Vikander az esélyesebb, de nagyon örülnék, ha Winslet megkapná az Oscart, és összeállhatna Jack és Rose, a Titanic párosa, egy-egy szoborcskával a kézben 🙂

A legjobb női főszereplők között versenybe száll Cate Blachett a Carolért, Jennifer Lawrence a Joy-jal indul idén, Charlotte Rampling a 45 év című filmért, Saoirse Ronan, aki a Brooklyn címszerepét játszotta el, és Brie Larson, aki a Room anyukájaként alakított óriásit. Elmondható, hogy mind az 5 színésznő nagyszerű volt az adott filmben, ellenben a Szoba kivételével az összes alkotás egy átlagosan jó, de nem kiemelkedő szintet hozott, ezért Larson kisasszony nyeri az idei Oscart ebben a kategóriában.

A legjobb férfi főszereplő Oscarjáért idén Bryan Cranston indul, a Truboért, Matt Damon, akit megint meg kellett menteni, ezúttal a Martianban, Michael Fassbender, aki Steve Jobs-ot probálta megszemélyesíteni, a tavalyi nyertes Eddie Redmayne ismét erős volt a Dán lányban, de! Idén már tessék odaadni a szobrocskát Leonardo DiCaprio – nak! A Revenant mindent beleadott, és bár nem ez a legjobb alakítása életében, most már nem teheti meg az Akadémia, hogy nem díjazza.

Leonardo DiCaprio

Végül pedig a legjobb film kategória. 8 jelölt, mindet szerettem – mindet másért. A Big Short első osztályú casting után, humorral próbálta a száraz tényeket elmagyarázni a 2008-as gazdasági válság nagy nyerteseinek történetéről. A Kémek hídja, kevés hollywood-i sziruppal csinált hülyét a hidegháború keleti résztvevőiből, és adott egy új, szerethető karaktert Tom Hanksnek, a Brooklynban Ronan kapott egy óriási lehetőséget, és élt is vele, de talán kicsit túltolták, a Mad Max egyszerűen zseniális, műfaj megújító, de kizárt, hogy egy akciófilm Oscart nyerjen, a Marsi sokat köszönhet az alapjául szolgáló könyvnek, de annyira nem jó, hogy mint sci-fi labdába rúgjon, a Room egy olyan drámát tett a szemünk elé, ami rendkívül erős és sokáig velünk marad. A Spotlight bátran mert hozzányúlni a kereszténység legnagyobb botrányához, nagyszerű alakításokkal fűszerezve, és itt van a Visszatérő. Gyönyörűen fényképezett, nagyszerű játékot láthatunk benne DiCaprio-tól és Hardytól is, de nekem a Spotlight jobban bejött – bár pont a témája lehet az, amiért kisebb az esélye : a kategóriát a Revenant nyeri.

Hajnalban itt leszek, remélem, Ti is minél többen, és ha másért nem is, de a Saul-t szurkoljuk ki együtt.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.