web analytics
Batman Superman ellen

Batman Superman ellen

Vannak harcok, amiket akkor is megnéznél, ha egyébként mindkét félnek drukkolnál, ha egyedül állna ki valami gonosz erő ellen. A képregények univerzumában össze is hozták ezeket a csatákat, mostanra Hollywood is eljutott oda, hogy ideje 1-2 szuperhőst beterelni a ringbe, még ha az a ring egy egész várost is jelenthet. A Marvel hozza idén Vasember és Amerika Kapitány csatáját, a DC sem maradhatott le, és az egyik leginkább várt párost küldi csatába : Batman összeugrik a Kryptonival.

Jöttek sorba a trailerek, láttuk előtte Zack Snyder – től a Man of Steel – t, és az emberben kialakult egy kis félelem, ez bizony nem olyan lesz, mint amit ettől a történettől elvárnánk. A kérdés az volt, hogy feláldozzák e ezt a csatát a Justice League felvezetésének oltárán, vagy odacsapnak, és kapunk egy olyan csatát, amit még nem látott a filmvászon. Tippelhettek. Egyet.

Batman Superman ellenA történetbe Superman és Zod tábornok harcának végén kapcsolódunk be, ahol máris kapunk egy kissé béna kapcsolatot Bruce Wayne vállalatához, és máris indulhat a moralizálás. Az minden egyes szuperhősös – kardozós történet közben felmerülhet az emberben, hogy a “járulékos veszteségek”, amiket ezek a srácok okoznak egy-egy ilyen harc után ugyan milyen következményekkel járnak rájuk nézve – de ezt eddig senki nem taglalta igazán részletesen. Nos, Batman nekikezd, és figyelmen kívül hagyva azt, hogy Gotham City – t már Ő is lerombolta párszor, úgy dönt, Superman – nek mennie kell. Persze bizonyos külső körülmények is ebbe az irányba terhelik, de végül is magára vállalja a morális hős szerepét.

Snyder Batman figurája is sötét, bár közel sem annyira, mint a Nolan féle karakter. Ben Affleck egészen jól rá is érez erre a szerepre, és a forgatókönyv buktatói ellenére nagyjából logikusan jut el oda, hogy bizony itt időnként kicsit gonosznak is kell lenni. Ezzel viszont kb. a végére is értem az igazán pozitív gondolatoknak a filmmel kapcsolatban.

Batman Superman ellen

Maga a script sok helyen döcög, ráadásul Snyder is szabad kezet kapott, ami nem tett jót Batman és Superman csatájának. Rengeteg a logikai buktató, a felbukkanó új karakterekről semmit, de tényleg semmit nem tudunk meg, aki nem vágja a DC Univerzumot, gondolkodhat erősen. Túltolták az álom-jeleneteket, és valahogy ezúttal Hans Zimmer zenéi sem hozzák azt, amiért imádjuk. Nincsenek motivációk, Wonder Woman is csak megjelenik, és aprítja az ellent. Az akciójelenetek full extrás CGI pornó érzést adnak, bár időnként nehéz követni, hogy most ki/kit/mivel üt. Teljesen ritmustalan megszakításokat kapunk, többször volt “ezmegmiap*” érzésem a vetítés alatt, sajnos nem a pozitív fajtából. Kapunk egy borzalmasan ripacs Luthor-t is, nem tudom, hogy koncepció volt e ez, ha igen, akkor a casting rendben van, mert Jesse Eisenberg – et nagyon nehéz komolyan venni, mint főgonoszt, bár én bírtam a játékát. Henry Cavill engem továbbra sem tudott meggyőzni, egyszerűen túlságosan is kétdimenziós Superman karakteréhez (ééérted, kétdimenziós … sicc!), azt a vívódás, ami lejátszódik a kék ruhás szuperhősben egyszerűen nem tudta hitelesen átadni. Amy Adams nagy kedvencem, de ezúttal leginkább annyiban emlékszem rá, hogy milyen baromi jó lába is van, Jeremy Irons viszont kellemes meglepetés. A csúcspont azonban nem kérdés, Gal Gadot, és az általa megformált Wonder Woman, sokkal többet szerettem volna kapni belőle, de ezt majd jövőre, az önálló filmben. Óriási fekete pont a hanyagolásért!

Batman Superman ellen

Igen, jól tippeltetek, Snyder és a Warner megtette azt, amitől tartottunk sokan – ez bizony egy amolyan bemelegítés lett a soron következő filmekhez. Persze megkapjuk Superman és Batman harcát, viszont az oda vezető utat már elnagyolták. Látványos, de nagyon érződik rajta a “legyünk túl rajta, és keressünk a többi filmmel nagyokat, le vagyunk maradva a Marvel mögött, bele kell húzni” érzés. A félelem pedig továbbra is ott marad a nézőben, hiszen a következő részeket is Snyder rendezi majd – ha ott nem kapja össze magát Ő és a forgatókönyv írók, akkor nagy lesz a baj.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.