web analytics
Hátrahagyottak - The Leftovers

Hátrahagyottak – The Leftovers

Rendhagyó írás következik. Egyrészt baromi régen frissült már az oldal (sajnos annyi más dolog lépett be az életembe, hogy ide termelni már nincs időm, bármennyire is szeretném), másrészt teljes sorozatról ritkán szoktam értekezni, de sikerült rövid idő alatt egyben végignézi az HBO egyik legutóbbi saját gyártású történetét, a Hátrahagyottakat, és már 2 napja rágódom rajta, szóval a legjobb megoldásnak az az tűnt, ha inkább írok róla.

2014 nyarán indult Damon Lindelof új sorozata az HBO-n. Akinek nem ugrik be elsőre a név, talán a Lost mond valamit. A hét éve véget ért misztikus történet íróját milliók küldték a pokolba, mert szerintük nem zárta le tisztességesen. Időközben próbálkozott mozifilmekkel is, de most visszatért oda, amihez leginkább ért – a nézők összezavarásához. A Hátrahagyottak indulása hasonló, az alaptörténet szerint a Föld lakosságának 2%-a hirtelen eltűnik a semmiben. Egy Mappleton nevű kisváros lakóin keresztül ismerjük meg a történteket – na is itt jön a sorozat legnagyobb csavarja : gyakorlatilag semmit nem tudunk meg arról, miért, hova tűntek ez az emberek, mi alapján lettek kiválasztva. Kőkemény drámát kapunk, a megmenekült emberek próbálják feldolgozni a feldolgozhatatlant, és ez idővel teljesen háttérbe szorítja az első percek kérdéseit. A helyi rendőrfőnök, Kevin Garvey (Justin Theroux) és családja az egyik kiinduló pontunk, szép lassan ismerjük meg a környezetét, majd a város többi lakójának tragédiáit. Akárcsak a néző, a hátrahagyottak is keresik a válaszokat, kézenfekvő a vallási alapokon nyugvó magyarázat is, ami komoly szerepet kap későbbiekben a történetben is.

Hátrahagyottak - The Leftovers

Spoilermentesen elég nehéz írni erről a sorozatról, de ha én végigküzdöttem magam rajta, Neked is ajánlom, kedves olvasóm. Igaz, egy weird szituáció miatt a második évad elején leírtam, hogy szerintem mi lesz a kimenete a történetnek, és még magamat is megleptem azzal, hogy mennyi mindent eltaláltam belőle – de ez véletlenül sem jelenti azt, hogy kiszámítható lenne. Sőt. Az HBO és Lindelof azért ettől sokkal többet ad, talán egy kicsit túl sokat is. A Hátrahagyottak nem való mindenkinek. Ha a Lost bejött, talán ez is be fog, de még attól is lényegesen nehezebben kezelhető. Régen voltam úgy, hogy egyes részeket újra megnéztem, vagy néhány jelenetet visszatekertem, mert egyszerűen nem állt össze, vagy csak nem hittem el, hogy ezt így leforgatták. Tény, hogy volt néhány dolog, ami rohadtul idegesített, és persze halálosan nyomasztó, hogy az írók gyakorlatilag egy pillanatnyi boldogságot sem engedélyeznek a szereplőknek, akik aztán ezt a szenvedést hatványozottan tolják át a nézőkre. Mindezt tökéletesen alátámasztja a sorozat egyik óriási pozitívuma : a zenehasználat. Nem nagyon láttam még ilyen erős soundtracket tévében, rendkívül bátran és időnként megdöbbentően dobják be a készítők a legelborultabb számokat is, a vezető téma pedig hosszú időre bekerül az agyadba, azt garantálom.

Hátrahagyottak - The Leftovers

Sablonokból építkezik, de ezek olyan panelek, amelyeket csak a legnagyobbak tudnak érdekesen összepakolni. Az első évad nehezen indul, vagyis a hirtelen felütés után nagyon lelassul, a másodikban elindul egy szál, ami engem különösen megfogott, a harmadik pedig valami olyat mutat, amitől még a leginkább gyakorlott sorozat rajongók is csak kapkodják a fejüket. Lindelof és csapata talán úgy volt már vele, hogy aki eddig eljutott, annak bármit le lehet tolni a torkán, és olyan pofátlan összeesküvés elméleteket és bizarr helyzeteket tolnak a néző arcába, amiket elképzelni is nehéz – de bejött nekik. Talán már vártam is, hogy mi lesz a következő őrület. A finálé ismét megosztó, számomra sem volt tökéletes lezárás, de ekkor már nem érdekelt. A harmadik évadban annyi epikus momentum van, hogy az bőven kárpótolt.

A szereplőgárda egészen parádés. Az olyan rutinos sorozat-arcok mellett, mint Christopher Eccleston, Ann Dowd vagy Kevin Caroll melett feltűnik Liv Tyler is, akit azért már jó régen láthattunk, és ismét bebizonyította, hogy remek színész. Akárcsak az eddig ismeretlen Carrie Coon, aki kicsit olyan, mint itthon Balsai Mónika, kicsit későn fedezik fel igazán, de így is nagyot tud szólni, szeretném még sok más szerepben is megnézni. Mind közül kielemkedik azonban Theroux, tényleg zseniális az arc.

Kicsit döcög? Igen. Dráma, ami a karakterek megismerésén és azok alakulásán alapul, és ez nem minden esetben sikerült tökéletesre. Talán vannak olyan szereplők, akik nem kötöttek le annyira, hogy igazán átérezzem a problémájukat, néha talán túlságosan is hajtanak a szerzők arra a bizonyos wow faktor elérésre, ezért olyanokat is meglépnek, ami végképp összezavarják a nézőt. Pontosan ezért lesznek olyanok, akik már a második rész felénél azt fogják mondani, hogy köszi, ebből nem kérek – nem tagadom, én is közel álltam hozzá, hogy feladjam.

Hátrahagyottak - The Leftovers

Moralizál, mint mostanában Hollywood szinte minden alkotása, de nem akar utat mutatni – még úgy sem, hogy főleg az utolsó évadban sokkal nagyobb hangsúlyt kap a vallás szerepe, de igazándiból mind erre, mind a tudományos-fantasztikus tech magyarázatra adnak a készítők bőven utalást.

Elengedés, remény, tragédia feldolgozása, felejtés, család, hazatérés, hit, csalódás, hazugság, halucináció, béke, halál, újjászületés. Ezek a szavak forognak a fejemben azóta is, hogy véget ért az utolsó rész. Igen. A Hátrahagyottak ismét egy olyan sorozat, ami a vége után napokig, hetekig ott lesz a fejedben, és ez mostanában ritka, tessék megbecsülni. Közel sem tökéletes, de úgy gondolom, bekerül a kötelező darabok közé. Mélyvíz, csak úszóknak!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.