web analytics
Oscar 2018 tippek

… and The Oscar goes to ….

Megint eltelt egy év, újra itt az Oscar éjszaka, naná, hogy megteszem én is a szokásos téteket 🙂

A legbiztosabb szobor, amit már most átadunk, a legjobb animációs film kategória. Nem volt annyira erős idén a felhozatal, abból pedig magasan kilóg a Coco, a világ legnagyobb meglepetése lenne, ha nem nyerne.

A számunkra legfontosabb kategória a legjobb idegennyelvű film. Ugye ott van a Testről és lélekről, ami az egyik legérdekesebb film volt az idén, de sajnos egy baromi erős mezőnybe érkezett meg. Ott van a Négyzet és a Szeretet nélkül is, ezért bár tiszta szívemből drukkolok Enyedi Ildikónak, az Oscar a Szeretet nélkül alkotóinál fog landolni. NAGYON szeretném, hogy ne legyen igazam!

A legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában is van pár nagyszerű film. Nekem bejött Sorkin Elit játszmája, volt húzása az egésznek, be is jön a pasi stílusa, de a Szólíts a neveden (James Ivory) tud elég merész lenni ahhoz, hogy az elég legyen a győzelemhez. A Logan jelölése meg külön kis meglepetés, köszönjük 🙂

A legjobb eredeti forgatókönyv kategória mezőnye brutális. Ott van a Tűnj el!, a Lady Bird, A víz érintése és a Három óriásplakát Ebbing határában. A Lady Bird nem mond semmi újat, ellenben eléggé szívhez szóló az a felnövés-történet, amit bemutat. A Tűnj el! szintén nagy kedvencem, A víz érintése meg egyszerűen földbe döngölt. Azonban az utóbbi időkben elég nagy port kavart a plágiumvád del Toro ellen, ez pedig szerintem ki is dobja a jelöltek közül. Na persze nem ezért fog nyerni Martin McDonagh és a Három óriásplakát. Zseniális film.

A legjobb női mellékszereplők jelöltjeinél van egy név, aki eddig végignyerte a szezont, és én már a West Wing óta imádom, szóval simán, gond nélkül mehet a szobrocska Allison Janney-nek az Én, Tonya című filmért. Ott van még persze Octavia Spencer, akit amolyan titkos befutónak tartanak, de ha megkapja, az csak a neve miatt lesz – Janney ezerszer jobb volt idén.

A legjobb férfi mellékszereplők között is vannak nagy nevek, bár Plummer jelölése komoly kérdéseket vetett fel bennem. Az is ritka, hogy egy filmből két színész is jelölt legyen egy azon évben. Sam Rockwell, Janney-hez hasonlóan mindent megnyert idén, az Oscar is az Övé lesz, bár én szívem szerint Willem Dafoe-nak adnám a díjat. Amit mutatott a Floridai álomban, az zseniális. Rockwell játékáról nem tudtam egyértelműen eldönteni, hogy baromi jó, vagy csak egy hatalmas ripacs….

A legjobb női főszerplőknél lassan “szokásosan” ott van Meryl Streep, bár idén tényleg meg is érdemelte a jelölést, nekem tetszett a Pentagon titkaiban. Sally Hawkins szintén nagyon jó volt a víz érintésében, Saoirse Ronan már a harmadik jelölésnél tart, a Lady Bird tényleg óriási kedvenc a szakmában, de ott van még Margot Robbie, akinek a legnagyobb hátránya az, hogy sajnos a film, amiben nagyot alakít egyébként eléggé középszerű. Az elsőszámú esélyes Frances McDormand, Ő is végignyert szinte mindent, és megkapja a szobrot is, bár szívem szerint én az underdog Robbie-nek adnám. Ronan pedig megkapja a következő filmjéért. (bár engem még továbbra sem győzött meg ez a lány)

A legjobb férfi főszereplő kategóriában két gigász fog csatázni. Szerettem Daniel Kaluuya-t a Tűj el!-ben, Timothée Chalamet is ügyes volt a Szólítjs a neveden!-ben, de nem hinném, hogy labdába rúghatnak Danel Day-Lewis és Gary Oldman mellett. Day-Lewis mellett szól az, hogy bejelentették, ez az utolsó filmje, és nem kizárt, hogy még egy szoborral megkínálja ezért az Akadémia. Oldman gyakorlatilag tökéletesen átszellemült Churhill volt, még akkor is, ha sokan úgy gondolták, túltolta kicsit. Mindkét filmet nagyon vártam, és mindkettő csalódás volt egy picit – ennek ellenére a szobrot én odaadmom Gary Oldman-nek.

A legjobb rendező kategória nehéz dió. Anderson, Greta Gerwig, Peele, Nolan, del Toro – elég erős mezőny. Paul Thomas Anderson-t a Fantomszálért nagyjából kizártnak tartom, mint ahogy Gerwig is óriási meglepetés lenne elsőfilmesként. Sokan drukkolnak Jordan Peele – nek és a Tűnj el! című filmnek, de én szívem szerint odaadnám Christopher Nolan-nek a Dunkirkért. Ennyire nyomasztó filmet, mint ez, idén nem láttam, de sajnos tudjuk: Nolan valamiért nem Oscar-kompatibilis, mert talán Ő az, aki soha nem a fesztiváloknak forgat filmeket. Lassan pedig már egy életmű díjat is megérdemelne, de idén del Toro elviszi a szobrot a Víz érintése című filmért.

A legjobb film kategória a “melyik ujjamba harapjak” tipikus esete. Az összes jelölt filmet szerettem, mindet másért. Persze, a Pentagon titkai inkább csak “szokásos” jelölés, ahogy a Fantomszál, vagy a Legsötétebb óra. Ugye a Dunkirk nagy kedvencem, de kb. kizárt, ellenben ott van még a Tűnj el!, ami, ha nyer, szintén óriási meglepetés lenne, bár én drukkolok neki. A Lady Bird jó, de biztonsági játék szerintem. A víz érintése és a Három óriásplakát nagy harca lehet, bár mindkettő elég megosztó, tehát akár még a Lady Bird is becsúszhat. Szeretném, ha elvinné a Három óriásplakát Ebbing határában, de a szobrot del Toro és a Víz érintése fogja kapni.

Most már csak valahogy ébren kell maradni reggelig 🙂

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.