web analytics
Szellemek háza

Szellemek háza

Igazándiból az a rendező, aki ma szellemekkel foglalkozó horrort próbál forgatni, nagy fába vágja a fejszéjét. Amíg ez a műfaj régebben csak egy szűk réteget érdekelt, mára gyakorlatilag havonta kapunk egy bemutatót ebben a témában – vagyis csökken az újdonság varázsa, nehéz friss és érdekes dolgot összerakni. A Szellemek háza bemutatójára is igazándiból egy dolog miatt voltam kíváncsi: Helen Mirren nagy kedvencem, kíváncsivá tett, mit tudnak kezdeni Vele a Spierig tesók.

Sarah Winchester (Helen Mirren), a híres ismétlőpuska feltalálónak özvegye egy furcsa, több emeletes házat építtet gyakorlatilag folyamatosan  San Francisco közelében. A különös tervrajzok alapján készülő épület inkább hasonlít egy labirintusra, amiben furcsa dolgok történnek. A gyár igazgató tanácsa szeretné elvenni a nő tulajdoni hányadát, ezért felkérik Dr. Eric Price – t (Jason Clarke), készítsen egy számukra megfelelő szakorvosi véleményt arról, hogy Sarah már nem képes ellátni a feladatait a cég élén. A férfi elutazik a titokzatos házba, és bár nem hisz a nőnek, a történések hatására már maga sem lesz biztos abban, hogy mi igaz, és mi a képzelet játéka.

Szellemek háza - Jason Clarke

Leltározzunk. Félelmetes hely, ahol még éjfélkor is megszólal a harang – pipa. Creepy kisfiú, aki napnyugta után alvajáró módban rójja a köröket házban – pipa. Baljós mosolyú kiegészítő szereplők, akikről már az első pillanatban tudjuk, nem jó arcok – pipa. Némi csavar a történetben, de azért ne legyen túl megterhelő – pipa. Sérült, de azért valahol szerethető főhős – pipa. Megvan minden, amit a műfaj megkövetel – csak éppen pont az eredetiség hiányzik. Ráadásul ott volt a lehetőség, hiszen a film ötlete megtörtént eseményeken alapszik – ez a ház ma is áll, és Sarah Winchester valóban szellemeket próbált megnyugtatni élete során, de az alapkonfliktust szájbarágósan mesélik el a rendezők. Felmondják a leckét, van kis dráma, néhány dialógos, de csak azért, hogy átkössék a rémisztgetős jeleneteket, amiket viszont már ezer más filmben láttunk. Nincs súlya a történetnek, és igazándiból én már szeretnék látni egy olyan mozit ebben a stílusban, ahol egy kicsit gondolkodni is kell két karfa – szorongatás közben.

Ok, az egy érdekes próbálkozás, hogy nem Sarah a főszereplő, és inkább a doktor szemszögéből megyünk végig a filmen. Clarke végre mutatott is valamit abból, hogy miért is szeretik mostanában a rendezők, én igazándiból Mirren játékára voltam kíváncsi, de ez a forgatókönyv nem adott neki elég teret, néha mintha maga is unná az egészet. Persze már a megjelenése is tekintélyt parancsoló, de ide most ez kevés.

Szellemek háza - Helen Mirren

Igazándiból nincs miért haragudni a filmet látva, és talán ez a legnagyobb problémája. Annyira semleges, még azért sem morogtam, hogy egy alapvetően jó ötletet nem tudtak kibontani, nem volt meg az a löket, amiért megérte volna ezt leforgatni. Még csak biztonsági játéknak se nevezném, ügyes iparosmunka, amiből másnapra már nem sok mindenre emlékszel. Ha csak arra nem, hogy azért egy jó kis romantikus szál elfért volna még benne, csak hogy a klisék teljes tárháza megjelenjen, ja, meg hogy illene megtanulni rendesen szögeket beverni, láthatóan életeket képes menteni. Kár érte.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.