web analytics

Forrest Gump

1994-ben Robert Zemeckis elkészítette a FILMET, csupa nagybetűvel. Természetesen sokat köszönhet a főszereplőnek, Tom Hanksnek. Igen, ez a Forrest Gump.

A kis Forrest az 50-es évek Amerikájában kezdi meg kalandos életét. Greenbow egy kisváros Alabamabán, itt él édesanyjával, aki egyedül neveli, az apja elhunyt. A fiú értelmi képességei nem igazán kiemelkedőek, mondhatni értelmi fogyatékos, de naivsága és jó értelemben vett egyszerűsége átvezeti a gondokon és a történelem viszontagságain. A nevét General Nathan Bedford Forrest-ről kapta (aki nem látta még a filmet, vagy nem emlékszik, keressen rá erre a névre, érdemes :D).

Életét végigkiséri egy nagy szerelem. Jenny ott van minden gondolatában, jópár kalandba keveredik miatta és érte, de sosem feledi el azt a pillanatot, amikor a kislány megengedi, hogy mellé ülhessen az iskolabuszon. Forrest mindenhol ott van, ahol történik valami a világban, találkozik mindenkivel, aki híres és fontos azokban az időkben. Korlenyomat, amely hihetetlen bájjal, iróniával mutatja be az akkori történéseket és a Nagy Amerikai Álmot. Középiskola, Elvis Presley, egyetem, ott amerikai futball, Vietnám, kórház, ping-pong, Kennedy elnök, Nixon, háború ellenes tüntetések, a disco korszak, John Lennon, Bubba – Gump rák, szerelem, házasság, kicsi Forrest.

Két idézet, ami meghatározza a filmet, és az én életem is :
“Life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get”
“Stupid is as stupid does.”

A film egy könyv alapján készült, ami megjelent magyar fordításban is, érdemes elolvasni, még több őrültség történik meg Forrest-tel (pl. részt vesz még űrutazáson is), és a befejezése is más, mint a filmnek, valamint levadászható antikváriumokban a folytatás is, amiben a kicsi Forrest és apja “ámokfutását” követhetjük nyomon.

A logóban is látható kép pedig a lakásunk falát díszíti. Nem egy netről töltött valami, ez biza egy hivatalos, Tom Hanks-től származó aláírás. Mert ezzel enyém egy kis darabja a filmnek.

2011.12.18 update : a filmet beválasztották az Amerikai Filmes Örökség tagjai közé! Gratulálok, Forrest!