web analytics

Jodie Foster

Jodie Foster. 1994-ben láttam egy filmet, a Bárányok hallgatnak címmel. A főszerepet egy riadt tekintető nő játszotta, hihetetlenül megfogott, és elkezdtem komolyabban figyelni a filmjeire. Jöttek sorban az új mozik, a Más, mint a többiek, Sommersby, Maverick, Nell a remetelány, én pedig rajongó lettem. A Kapcsolat már csak “hab volt a tortán”. Bármit is játszik ez a nő, legyen az dráma, trhiller, vígjáték, sci-fi, tökéletes benne.

1962-ben született Los Angelesben, már három évesen reklámfilmekben szerepelt. Lecsapott rá a Disney, sorozatban készítette a gyermekfilmeket. Mari Scorsese 1976-ban kiszúrta a Taxisofőr című mozijába, a kiskorú prosti szerepére. De Niro mellett sem tünt el a vászonról, erő és határozottság jellemezte a játékát. A szakma hatalmas jövőt jósolt a fiatal szinésznőnek, de egy tragédia majdnem kerékbetörte ezt. 1981-ben, egy bizonyos John Hinckley rálőtt Ronald Reagan amerikai elnökre, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a Jodie iránt érzett szerelmére. Ekkor Ms. Foster úgy gondolta, befejezi a filmezést, és beiratkozott a híres Yale egyetemre, ahol magna cum laude végzett angol irodalom szakon. Az egyetem után visszatért a mozivászonra. 1988-ban leforgatta a Vádlottak című filmet, ami meghozta számára az első Oscar dijjat. A mai napig egy roppant erős dráma, bármikor aktuális témával. 91-ben jött a Bárányok hallgatnak, és az FBI ügynök eljátszása után megkapta a második arany szobrocskát. Ezután sorba jöttek a filmek, szinte mind kasszasiker lett.

Jodie Foster egyre kevesebb filmet vállal el, közben megalapította saját produkciós cégét, az Egg Pictures-t. Rendezett is pár filmet, mostanában újra visszatérőben van a vászonra, idén is lesz új mozija. Neve összefonódott az intelligenciával (tagja a Mensa International-nak is), egy “balhémentes” szinésznő, aki sosem enged betekintést a magánéletében.

Számomra Ő a megtestesült szinésznő. Bármiben is láttam, mindig hiteles volt, még ha a film kicsit gyengébbre is sikeredett.

A dedikált fotó pedig nem egy netről mentett kép. Itt vár bekeretezésre, hogy felkerüljön a falamra, Tom Hanks aláírása mellé.